fredag 23 mars 2012

Barnens skola i Thailand - Haven Academy

Vi har varit i Kamala i Thailand i tre månader nu och då måste såklart barnen gå i skolan. Nu för tiden får man inte ledigt hur som helst, i alla fall inte i vår kommun, så vi fick nys om en svensk skola här genom bekanta. Haven Academy är en av två svenska skolor i Kamala på Phuket och vi har varit otroligt nöjd med vårt val! Man kan välja att gå på den svenska delen av skolan eller den engelska, men även om man går på den svenska får man mycket engelska. Man har engelska med amerikanska lärare som inte kan svenska och man har även thailektioner med en thailändsk lärare som även pratar engelska. Barnen har med sig en del skolböcker hemifrån, exempelvis matteboken är bra att ha, men annars följer de den svenska läroplanen och har alla ämnen man ska ha anpassat till livet här. På hemkunskapen kan man till exempel få grilla majskolvar vilket man troligtvis aldrig får göra hemma i Sverige!
Det finns också en svensk/internationell förskola på Haven där det finns både svenska och thailändska fröknar. Både skolan och förskolan fungerar väldigt bra tycker vi!

En del av förskoland lokaler som är utomhus men med tak.

Ingång till skolbyggnaden. Det finns både ramp och trappor.
Skolbyggnaden sett från förskolebyggnaden.
Varje morgon börjar med att den thailändska flaggan hissas och nationalsången sjungs. Först den thailändska och efter den antingen den amerikanska eller den svenska. Det är häftigt att se hur fort barnen lär sig sångerna!
Här är "matsalen" där man äter skollunch.
Skolköket där kokerskan står och lagar maten. Oftast är det thaimat men ibland serveras även västerländsk mat.
Barnen diskar själv sin tallrik i fyra steg.
Man börjar i den grå baljan som står uppställd här och sköljer av matresterna. Sedan går man från vänster till höger och i den sista sköljer man av skummet och ställer sedan tallriken i diskstället.
Klassrum som ligger utomhus.

Lekyta där barnen spelar fotboll men den används också för andra sorters lekar.
En annan del av förskolan. Här målas det naglar som är en populär aktivitet hos småtjejerna :)
Varje onsdag åker förskolebarnen på utflykt i en sådan här fin buss. Oftast är det till en liten och lugn strand där de badar, leker i sanden och fikar i några timmar innan de åker tillbaka till skolan igen för lunch.
Som jag skrev så är vi väldigt nöjda med skolan och barnen har fått en upplevelse utöver det vanliga genom att gå här! De har fått göra och lära sig saker man annars inte får göra som turist. De har blivit jätteduktiga på att förstå och även prata engelska, lärt sig lite thai och sett stora delar av den thailändska kulturen genom det de lärt sig på skolan och av att ha hälsat på i fröknarnas hem. Som sagt så har det varit en otrolig upplevelse för barnen som jag tror att de kommer att bära med sig hela livet.

Lotta

 

2 kommentarer:

  1. Hej "Globetrotters"! Så kul att läsa Er blogg. Blir varm i hjärtat när jag ser att Ni verkar ha det så härligt. Solen skiner hemma idag så vi har det rätt bra här också :-). Mvh Ninni/Exitours

    SvaraRadera
  2. Hej Ninni! Kul att du tittade in. Skönt att det verkar vara vår hemma, nu har vi bara en vecka kvar här innan vi är hemma igen!

    SvaraRadera