onsdag 10 oktober 2012

Kusadasi och Efesos Turkiet

I Turkiet hade vi bokat en "Easy Tour" som fungerar med rullstol. Det var vi och en familj till som åkte med. Den andra familjen kom från Californien och var väldigt trevliga. Vi träffade dem första gången på hotellet i Rom och sedan har vi stött på varandra några gånger på båten också. Sonen i familjen har en ataxi-sjukdom som Marcus men han har också haft en hjärntumör som han nu blivit av med. Familjen hade fått sin resa genom organisationen "Make a Wish" som är motsvarigheten till den svenska organisationen "Min stora dag". Vi hade en trevlig dag och nu har vi nya vänner i Californien.
 

Bilden är tagen från vår balkong på båten. Det var 35 grader varmt i skuggan den här dagen.
 
Vår tur skulle gå till den gamla antika staden i Efesos bland annat.
Del av den antika staden Efesos.
 

Staty av den heliga Maria. Kristna legender säger att jesus mor Maria ska ha dött i Efesos dit hon tagit sig efter korsfästelsen av sonen. På berget ovanför finns ett kapell, Meryem Ana dit katoliker vallfärdar.
 
Marknad/souvenirbutik där vi köpte två fina silkessjalar. Tanken var att ha den som dukar men de är kanske lite för fina för det...
 

Här har ni familjen Galvan som vi åkte med.
 
Vi blev här bjudna på turkiskt äppelte. Det var gott men starkt.
 
Mycket socker skulle man ha i annars gick det inte att dricka.
 

Nästa stopp var museét i Efesos. Här har de samlat allt som hittats vid utgrävningarna i och kring staden. Det var ett litet med väldigt fint museum.
 

Vår guide berättar och visar på kartan vart vi befinner oss och varför Efesos var en så viktig stad under antiken. Nu ligger staden flera kilometer in i landet, men på den tiden var det en hamnstad. Den låg i ett delta som nu har slammats igen.
 

Saker som man hittat i de rika hemmen.
 

Vår guide tillsammans med familjen Galvan. Vi fick lära oss att de statyer som är nakna är grekiska och de som har kläder är romerska. Efesos har varit i både grekernas och romarnas händer och därför har man hittat statyer av båda sorterna.
 

Artemis. Eller Diana som hon kallades av romarna sågs här som fruktbarhetsgudinnan. Hon var därför den gudinna man hedrade mest här och på museét finns många statyer av henne.
 


Här i Efesos har ett av världens sju underverk funnits, Artemistemplet. Idag är detta det enda som finns kvar av templet. Tråkigt eftersom jag sett fram emot att se just det här.
 

Rester av ett turkiskt bad.
  
 Mattdemonstration. Här berättades hur man tillverkar turkiska mattor. De fanns i tre olika material, bomull, silke och ett tredje som jag har glömt just nu. De i rent silke är de dyraste och den dyraste mattan de hade på fabriken gick på 23 000 euro om jag inte minns fel.
 
 Jag ville ta med alla mattorna hem, men tyvärr tillät inte min plånbok det... De var så fina men ack så dyra.
 

Att mattorna och mattillverkning är turkarnas stolthet går inte att ta miste på. Det tillverkas mattor överallt och den här bilden är tagen på en restaurang där vi åt lunch.

Jag är väldigt nöjd med den här dagen och tycker att vi fick se mycket intressant. Vi fick se Turkiet från sin bästa sida enligt mig som älskar historia och inte är lika förtjust i sol och bad.
 
 
Hej då Turkiet!

Lotta
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar