söndag 7 oktober 2012

Athen, Grekland

Efter att ha sett Rom blev vi inte så imponerade över Athen även om det fanns en hel del häftigt att se. Vi hade tur, det var bara vi som hade bokat utflykten "Easy Athen" så vi fick en minibuss med chaufför och guide helt för oss själva! Guiden var jättetrevlig och hjälpsam. Eftersom det just den här dagen skulle vara en stor demonstration i Athen hade många gator stängts av och det var lite kaos. Vi fick därför en annan tur än den vi skulle ha men jag tror inte att det blev sämre. Vi fick bland annat åka till en utkiksplats som inte stora bussar kunde ta sig till. Därifrån hade vi en fantastisk utsikt över hela staden med Akropolisklippan i mitten.
 

Akropolis med Parthenon.
 

Zeustemplet mitt bland den nya bebyggelsen.
 


En av alla utgrävningsplatser i Athen. Här pågår massor av utgrävningar hela tiden eftersom hela staden är byggd ovanpå det gamla antika. Man hade nyligen hittat platsen där Aristoteles föreläste för sina elever, och den körde vi förbi när vi skulle till utkiksplatsen.
 

Här står jag framför Panathinaikostadion den gamla olympiska stadion. Den invigdes ca 566 f.Kr men upptäcktes i modern tid år 1870. Man återuppbyggde då stadion efter ruinerna, och 1896 när de första olympiska spelen i modern tid skulle gå av stapeln hölls de här. Nu för tiden används den endast till ceremonier och det är alltid här som man tänder den olympiska elden.
 
Parlamentet med den okände soldatens grav.
 

Hadrianus triumfbåge.
 
Vi fick berättat för oss att 40% av greklands befolkning bor i Athen och dess förorter. I och med den ekonomiska krisen som varit i landet har många blivit tvungna att överge sina bostäder och företag i staden och flytta ut på landsbygden igen. Det har varit väldigt svårt för många som har fått överge sina livsverk, men man tror att det är positivt för landet i stort eftersom landsbygden nu lever upp igen efter att ha varit nästan död.
 
Jag känner att jag har varit lite orättvis mot Athen när jag sagt att det inte är så mycket att se. Men i jämförelse med Rom var det inte så vackert här. Byggnaderna i staden var "nya" och fula och staden kändes smutsig. Samtidigt är det inte många städer i världen som har så mycket historia att erbjuda. Vi såg alldeles för lite för att kunna ge en rättvis bild, och jag skulle gärna besöka Athen igen för att känna atmosfären och titta närmare på alla historiska monument och utgrävningar som finns.
 
Lotta
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar