tisdag 25 september 2012

Rom - Colosseum

 
 
Mäktigt, mäktigt och åter mäktigt!  
 
Vilken känsla det är att närma sig Colosseum från ett busstak. Vi åkte en open-bus för att hoppa av vid colosseum. För att komma till hållplatsen åker bussen runt nästan hela colosseum och man åker förbi ruiner och åter ruiner från det gamla Forum Romanum som var Roms politiska centrum en gång i tiden. Det är så otroligt att det finns bevarat och att det täcker en sån stor yta. I Athen är det mesta överbyggt av den moderna staden, men här i Rom finns allt bevarat, otroligt.
 
Vi var lite osäkra på hur mycket vi skulle få se av själva colosseum eftersom vi inte visste om det gick att komma in med rullstol. Jag menar, byggnaden har ju några år på nacken så säker kan man ju inte vara på att det finns hiss och sånt...
 
Utanför bestämde vi oss för att gå med in på en guidad tur. Vi skulle då få gå in gratis och betala halva priset för guidningen eftersom vi hade rullstol och inte skulle kunna se allting. De sa att Marcus skulle ta sig in och sedan skulle han bli placerad på ett bra ställe där han skulle ha översikt över byggnaden. Vi tyckte att det var värt det eftersom vi då skulle få gå förbi den långa långa kön in och slippa inträdet, och jag ville absolut gå in när jag tagit mig ända hit. Såklart var det lite tråkigt för Marcus som aldrig får ut så mycket som man vill av sådana här grejer. MEN, när vi gått med in och följt med turen runt lite och hört lite fakta, glömde guiden visst bort att vi inte kunde hänga med upp för trappan vi skulle gå i. Vi struntade då i turen och gick på upptäcksfärd på egen hand, vilket fungerade ypperligt. Det finns nämligen både handikapptoalett och hiss inne i colosseum så vi kunde se allt som alla andra fick se! Vi stod och blickade ut över arenan och kände en plötslig lust att se Gladiator med Russel Crowe igen.


 
Det som är synd är att de förstört så mycket av byggnaden genom åren. Det som vi kan se idag är bara skelettet. En gång var Colosseum vit och glänsande av marmor, men ytskiktet har hackats bort och användes när man byggde den gamla staden i Rom. Delar från Colosseum täcker alltså nu andra byggnader i staden t.ex. Peterskyrkan och Fontana di Trevi.  Det man ser i mitten, längst ner i byggnaden, är gångarna och rummen där fångarna, gladiatorerna och djuren förvarades i väntan på strid. Det är alltså "källaren" och själva arenan, scenen finns inte mer. Pelare, statyer och balkonger har rasat samman i jordbävningar och av erosion men mycket av det finns kvar i byggnaden.
 

Vi fick veta en hel del intressanta saker på den lilla del av turen som vi deltog i. Till exempel hade varje medborgare (de som var rika och hade status) ett eget valv där de skulle entra byggnaden. Varje valv är märkt med en siffra för att man skulle veta vart man skulle gå in, och man hade samma plats varje gång. Ordning och reda för att det skulle fungera organisatoriskt med så mycket människor. Över 50 000 personer rymdes på läktarna och de fattigaste fick stå högst upp och var tvungna att gå upp för alla de branta trapporna. Jag tror inte att hissen fanns här på 20-30-talet e.Kr... ;)
 Här är utsikten mot entrén till området kring Colosseum och till höger i bilden finns Forum Romanum. Triumfbågen på platsen uppfördes av Konstantin år 315 till minne av en seger.
 
Ett nygift par utanför Colosseum. Onekligen en intressant plats att välja om man ska gifta sig.
 
Lotta
 

2 kommentarer: